Istinska oaza ljepote i mira

Istinska oaza ljepote i mira

Malo je netaknutih kutaka u koje ljudska noga nije kročila ili ih čovjek na neki način nije sebi potčinio. Postoji jedna planina i prašuma gotovo neotkrivena koja, ne samo za izletnike, planinare i turiste, nego i sve zaljubljenike prirode, predstavlja istinsku oazu mira, ugodnu za oko i dušu, a to su prašuma Perućica, Maglić i Prijevor.

Sa Prijevora put dug pet kilometara vodi do Trnovačkog jezera na koje ovih dana dolaze brojni izletnici i turisti. Ljubitelji visina penju se na najveći vrh BiH Maglić, visok 2.386 metara. Na Prijevoru smo zatekli dvije grupe stranih turista i nekoliko Sarajlija koje su krenule na Trnovačko jezero, a to su Stevan Pejović, Olja, Margita, Sara i Lava Latinović, te advokat Hasan Muminović sa kćerkom i bratićem koji su bili na Magliću. Omer i Zarka Hasanbegović, Asim i Emira Hasanbegović i Alija Bajrović bili su na Prijevoru, a onda krenuli na izletište Dernečište, Suhu Goru i Vučevo.

Nacionalni park „Sutjeska“ obuhvata šire područje Sutjeske,  uključujući strogo zaštićeni rezervat Perućicu, kao i dijelove planina Maglića, Volujaka i Zelengore. Površina parka iznosi 17.250 hektara, od čega je 66 posto pokriveno šumama, a ostali dio čine pašnjaci, livade i goleti. Osim toga, NP „Sutjeska“ gazduje  bogatim lovištem veličine 53.700 hektara. 

U Upravi NP „Sutjeska“ ističu da je ponuda raznovrsna i da nude više od 300 ležajeva u različitim smještajnim kapacitetima, od bungalova, paviljona, planinskih koliba do hotela „Mladost“, te luksuznih vila na Tjentištu. Direktor parka Dejan Pavlović sa svojim saradnicima uložio je puno truda na unapređenju turizma, zaštiti prirodnih resursa i obnovi objekata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *