Ineos Grenadier nasljednik Defendera: Beskompromisni terenac nove marke automobila

Ineos Grenadier nasljednik Defendera: Beskompromisni terenac nove marke automobila

Ineos Automotive, podružnica petrokemijskog giganta Ineos Grupe, pokazao je eksterijer terenca po imenu Grenadier.

Ineos Grenadier se najavljuje kao beskompromisni terenac, ali moderne tehnologije, što nagovještava podatak da je u razvoj uključen austrijski specijalist za 4×4 vozila – Magna Steyr. Bolje upućeni kažu da je Grenadier namijenjen ljubiteljima originalnog Land Rover Defendera koji je u novoj generaciji napustio dobro čuveni klasični dizajn i robusnu tehniku.

grenadier_04.jpg - undefined

“Drago nam je što možemo da pokažemo dizajn Grenadiera u tako ranoj fazi. Većina proizvođača obično taji izgled do lansiranja modela, ali mi smo nova marka i želimo sve povesti na ovo uzbudljivo putovanje”, rekao je Dirk Heilmann, direktor Ineos Automotive.

Prototipovi Grenadiera uskoro će prevaliti oko 1,8 miliona testnih kilometara, bez ikakvih uobičajenih kamuflaža, jer u Ineosu računaju da će tako izazvati veće zanimanje fotografa i publike.

grenadier_06.jpg - undefined

Predstavnici kompanije smatraju dizajn “jednostavnim” i “dugovječnim”, dok je na čeličnom okviru postavljeno tijelo od aluminija, kompozitnih materijala i legura visoke čvrstoće.

Među projektnim partnerima, osim Magne Steyr, navodi se i MBTech, koji je djelomično u vlasništvu Daimlera (Mercedes), a uz to je BMW odabran za dobavljača motora. Prema preliminarnim podacima, ispod haube će se nalaziti 3,0 litarski linijski šestocilindraš spregnut sa 8-stepenim ZF automatskim mjenjačem. Serijska proizvodnja Ineos Grenadiera trebala bi početi krajem 2021. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *