U selu iz bajke koje i Hrvati vole žalili su se na turiste, danas im nitko ne dolazi

U selu iz bajke koje i Hrvati vole žalili su se na turiste, danas im nitko ne dolazi

PRIJE samo nekoliko mjeseci stanovnici nevjerojatno živopisnog austrijskog sela Hallstatta raspravljali su o tome kako smanjiti priljev turista u njegove uske uličice, stiješnjene između visokih planina i blistava jezera. 

Pazite što se želite, kaže se. Kolapsom međunarodnog turizma zbog pandemije nestale su i grupe koje su gušile uličice. U Hallstatt je dnevno dolazilo stotinu autobusa, a sada gotovo da nema nijednog. 

U predvirusna vremena glavna briga mještana bila je da će im selo biti pretvoreno u tematski park na otvorenom i da će postati još jedan simbol prekomjernog turizma. 

S milijun posjetitelja godišnje na 750 stanovnika selo je u broju turista po glavi stanovnika bilo u rangu Venecije i Barcelone. Na primjer, na Instagramu ima više od 600.000 fotografija Hallstatta. 

Prošle godine u selo je stiglo više od 21.000 autobusa s turistima, a mnogi od njih bili su iz Azije. 

Hallstatt je, naime, bio poprište jedne južnokorejske televizijske serije, a njegova replika od 2012. postoji u kineskoj pokrajini Guangdong što je pridonijelo rastu njegove slave u tom dijelu svijeta. 

Dronovi zabranjeni 

Stanovnici novonastalu situaciju iskorištavaju za raspravu o budućnosti turizma nakon otpuštanja mjera i njegovoj održivosti. 

“Ako ne možete hodati ulicom zbog gužve, ako ljudi jedu dok drugi u njih zure čekajući svoj stol, to postaje neugodno”, kaže mještanka Sylvia Skrilec. Iako je vlasnica suvenirnice i ovisi o turistima, smatra da je njih broj pretjeran.

Osamdesetogodišnja Verena Lobisser vodi hotel i također živi od turizma, ali se slaže da je turista prije virusa bilo “daleko, daleko previše”.

“Hrlili su kao pčele na med”, kaže i nada se da je ova kriza ljudima otvorila oči te smatra da je Hallstatt postao žrtva vlastita uspjeha. 

Razni znakovi oko sela svjedoče da zbog pretjeranog turizma ima i napetosti. “Dronovi su zabranjeni”, piše na jednom, a drugi podsjeća da “Hallstatt nije muzej”. 

Selo kakvo je nekad bilo

Otkako je Austrija ublažila mjere u svibnju, na gradskom parkiralištu ima ponešto zauzetih mjesta, ali radi se uglavnom o Austrijancima i posjetiteljima iz susjednih zemalja. 

“To nas podsjeća na to kako je Hallstattu nekada bilo i željeli bismo da tako i ostane”, rekao je jedan mještanin penjući se stubama do svoje kuće na rubu planine. 

Načelnik Alexander Scheutz razmišlja slično i misli da bi selo trebalo kvantitetu zamijeniti kvalitetom kad je turizam u pitanju. “Ali jednostavno napraviti taj prijelaz”, dodaje. 

Slava je pomogla da Hallstatt izbjegne depopulaciju koja pogađa mnoge druge ruralne zajednice i donijela mu je radna mjesta i prihode. Uz to, mnoge socijalne politike zapravo plaćaju turisti. 

Unatoč tome, mjesni vijećnik i aktivist Friedrich Idam nije uvjeren u koristi masovnog turizma i šali se da čak ne bi trebao razgovarati s novinarima. “Svaki novi članak o selu samo pogoršava situaciju”, kaže s osmijehom. 

On smatra da bi se ulaz u selo trebao naplaćivati. “Znam da zvuči grubo, kao da smo muzej, ali mislim da bi to moglo biti rješenje.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *